Stadsbestuur ontvangt nieuwe inwoners
Op zaterdag 21 september ontvangt het stadsbestuur de nieuwe inwoners van Herentals. Iedereen die tussen 1 juli 2013 en 30 juni 2013 naar Herentals verhuisde, is die dag om 11 uur welkom in de foyer van cultuurcentrum ’t Schaliken. Op het programma staan een fairtradebrunch, een verwelkoming door het bestuur en een voorstelling van de toeristische film van Herentals.

Om 12.30 uur kunnen de nieuwe inwoners Herentals verkennen tijdens een stadswandeling. De aanwezigen ontvangen een Helemaal Herentals Kadocheque ter waarde van 5 euro en een vrijkaart voor het Netepark.

Bibwijzer laat kinderen kennis maken met de bib
De Kempense bibliotheken starten in september met het project ‘Bibwijzer’. Ze ontwikkelen samen materialen om klasrondleidingen te geven aan leerlingen van de basisscholen. Het provinciebestuur ondersteunt dergelijke samenwerkingsprojecten met een subsidie van 50 procent van de gemaakte kosten. Het college beslist deel te nemen aan het project en de subsidieaanvraag mee te ondertekenen.

Sprookjesfotosessie op woonwagenterrein Heirenbroek
Op dinsdag 16 juli wordt het woonwagenterrein Heirenbroek omgetoverd in een sprookjeswereld. Het stadsbestuur nodigt de kinderen van de Herentalse woonwagenterreinen uit om zich in hun favoriete sprookjesfiguur te verkleden. Een schminkster maakt het plaatje compleet. Daarna mogen de kinderen een voor een poseren voor de camera. De ouders krijgen twee foto’s van elk kind. Het stadsbestuur combineert de fotosessie met een kleine buitenspeeldag en zorgt voor een speelgoedkoffer, stoepkrijt, voorleesboeken en fruit.

"Stop het cilinderkraken! Uw slot: een sterke schakel!"
Het stadsbestuur en de politiezone Neteland willen zoveel mogelijk inbraken in woningen voorkomen. Onder het motto: "Stop het cilinderkraken! Uw slot: een sterke schakel!" trekt de diefstalpreventieadviseur van de stad langs de meest inbraakgevoelige straten in Herentals. Ze onderwerpt elk slot aan de straatkant aan een snelle controle. Wie een degelijk en veilig slot heeft, vindt een groene kaart in de brievenbus; onveilige sloten krijgen een rode kaart met een aantal preventietips. Voor een gratis en vrijblijvend beveiligingsadvies voor uw woning kunt u contact opnemen met de dienst preventie in het administratief centrum (tel. 014-28 50 50). Meer informatie en een online aanvraagformulier vindt u op www.herentals.be/inbraakpreventie.

10R20 organiseert afterparty Parkrock
Parkrockbezoekers die op vrijdag 21 juni nog willen verder feesten kunnen vanaf 18 uur terecht aan jeugdhuis 10R20. Het jeugdhuis krijgt toestemming van het stadsbestuur om tussen 18 en 22 uur een terras te plaatsen op het pleintje voor het jeugdhuis en buiten muziek te spelen. Om 22 uur verplaatst het feest zich naar binnen.

Inhuldiging studentenproject op De Hellekens
Sander Verboven en Christof Van den Brande, leerlingen van kOsh Campus Scheppersstraat, werkten in samenwerking met het stadsbestuur en de milieuraad een project uit op De Hellekens. Het project bestaat uit een pomp die door middel van zonne-energie wordt aangedreven, water uit de Kleine Nete pompt en een poel vormt waarin salamanders en kikkers zich kunnen voortplanten. Op donderdag 27 juni, om 19 uur, huldigt het stadsbestuur dit project ter plaatste in.

Stad ondersteunt middenstand
In 2013 heeft de stad een budget van 50.000 euro voor de ondersteuning van de middenstandsvereniging vzw Thals. Het geld wordt verdeeld over verschillende activiteiten en evenementen die vzw Thals samen met de stad organiseert zoals Shop in Thals, de braderij, Herentals Zingt, de promotiecampagne voor de cadeaucheques, Christmas-shopping, …

Stadsbestuur ondertekent Goe Gespeeld! Charter
Spelende kinderen worden stilaan een bedreigde soort: ze mogen geen lawaai maken, niets gevaarlijks doen en niet vuil worden. Verschillende jeugdorganisaties trekken daarom aan de alarmbel. Ze verenigden zich in de groep Goe Gespeeld! en stelden het charter ‘Spelen is een kinderrecht!’ op. Het college beslist om dit charter te ondertekenen. Hierdoor erkent het college dat spelen een kinderrecht is en garandeert het een positief speelklimaat in Herentals.

Herentals wordt dementievriendelijke gemeente
Het Herentalse stads- en OCMW-bestuur, de Herentalse woonzorgcentra Bremdael, Vogelzang en Sint-Anna, lokaal dienstencentrum ’t Convent, de Alzheimerliga en Tandem treden toe het interregionale project ‘dementievriendelijke gemeente’. Samen willen zij een warme samenleving creëren waarin mensen met dementie en hun mantelzorgers een plaats hebben. Het project in Herentals bestaat uit drie acties: het oprichten van een ‘infopunt dementie’, het organiseren van een fototentoonstelling en voordracht over dementie, en het ontwikkelen van een procedure om mensen met dementie die weglopen of verdwalen snel terug te vinden.

Verkiezing van de meest fietsvriendelijke kmo
VAB en de Fietsersbond willen bedrijven, en in het bijzonder kmo’s die het fietsen promoten bij hun werknemers in de bloemetjes zetten. In elke provincie gaan ze op zoek naar de meest fietsvriendelijke kmo. Kleine en middelgrote ondernemingen die opmerkelijke inspanningen leveren om hun werknemers op de fiets te krijgen, kunnen zich tot 12 juli inschrijven via www.vab.be/fietsvriendelijkekmo. De winnende bedrijven krijgen een jaar lang gratis VAB-Fietsbijstand voor alle fietsende werknemers.